Wermland

Välkommen in i värmen

Personlig assistans för dig med en funktionsnedsättning

För personer som har funktionsnedsättningar samt hjälp med att klara av vardagen så finns det personlig assistans i Malmö att tillgå, samt även i andra städer så klart. Det som personlig assistans handlar om är främst att få hjälp med det som kallas för grundläggande behov. Det har då att göra med allt från personlig hygien och matlagning till att delta i sociala aktiviteter och arbete. 

Personlig assistans är en viktig rättighet för personer med funktionsnedsättningar som ger dem möjligheten att leva ett självständigt liv.

Vad är en personlig assistent?

En personlig assistent är helt enkelt en person som är anställd för att hjälpa en person med funktionsnedsättning med olika uppgifter. En assistent kan jobba dag så väl som natt och ofta är de anställda av ett assistansbolag. Dock kan anhöriga även de jobba som personliga assistenter.

Det som en personlig assistent gör är bland annat att hjälpa till med det som personen med funktionsnedsättning inte kan göra själv. Det kan variera en hel del från person till person vad den behöver ha hjälp med. 

Att jobba som personlig assistent kräver en viss kompetens och kunskap om funktionsnedsättningar och hjälpmedel. Assistenter kan om de vill, få utbildning och handledning för att lära sig hur de kan hjälpa personen på bästa sätt. Det är viktigt att assistenten har en god relation med personen de hjälper och att de förstår personens önskemål och behov.

Att vara personlig assistent kan vara en utmanande men också en mycket givande uppgift. 

24 Mar 2023