Wermland

Välkommen in i värmen

Vad får man göra själv med el?

När det gäller el så är det oftast som så att det mesta ska utföras av ett registrerat elinstallationsföretag så som Svenska Eljouren. Dock finns det saker du inte behöver ha Eljour för att göra. Det gäller då enklare arbeten med el samt att du bör så klart ha ett hum om hur du ska göra. Visste du förresten det att ett olagligt elinstallationsarbete är straffbart? Skulle du dra el på egen hand, utan behörighet och det inträffar en olycka så kan du i värsta fall få fängelse. Du som är det minsta osäker när det gäller el, du bör alltid låta ett elinstallationsföretag göra jobbet.

Vad får man då göra med el själv? Jo du får bland annat byta glödlampor, byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring så väl som montera skarvsladdar, eller reparera dem. På elsäkerhetsverket kan du läsa dig till exakt vad du får göra.

Saker med el du inte får göra själv

Sen finns det en hel del saker du som sagt inte får göra själv som har med el att göra. Bland annat får du inte göra förändringar i fasta installationer, byta ojordat vägguttag mot jordat, installera 230 volt golvvärme och värmekabel eller lägga kabel i mark. Dessa arbeten får endast göras av ett elinstallationsföretag eller en auktoriserad elinstallatör.

Så är det så att du ska renovera eller bygga nytt så är det en fördel att anlita en elektriker att göra dessa jobb åt dig!

30 Jul 2020