Wermland

Välkommen in i värmen

Vad innebär hushållsnära tjänster?

Det finns något som kallas för hushållsnära tjänster och det har att göra med huruvida man kan få det så kallade RUT-avdraget eller inte. En flyttstädning i Gävle är en hushållsnära tjänst till exempel, så väl som en hemstädning med en städfirma är det. Man kan säga att det är  tjänster som utförs i privathem som räknas att vara hushållsnära. Dedt ska utföras i eller i anslutning till där man bor. Så det innebär arbeten så som städning,  fönsterputs, dammsugning, strykning, barnpassning och trädgårdssysslor. RUT-avdraget innebär att du som privatperson kan ansöka om en skattereduktion för hushållsnära tjänster upp till en viss summa per år. Det ger då ett avdrag på kostnaden för det hela. Krav är att tjänsten ska utföras av ett företag med F-skattbevis. 

Städning som hushållsnära tjänst

De flesta kommer i kontakt med RUT-avdrag i samband med att de anlitar en städfirma för hemstädning eller för flyttstädning. Även andra städuppdrag kan räknas som hushållsnära, så som fönsterputs eller städa altan. Det ges inga avdrag om det är städning efter byggarbete eller om det är en grovstädning med avancerade maskiner till exempel. 

Vad räknas som hushållsnära tjänster?

Det ingår som sagt en hel del i detta begrepp och för att få en bra och tydlig bild över vad som ger rätt till avdrag och vad som inte gör det, så är det bra att besöka Skatteverkets sida. Där står det mycket tydligt vad det är du får dra av för och inte. 

1 Mar 2021